همه چیز درباره سونگ پیون (Songpyeon)، شیرینی ویژه چوسوک + طرز تهیه
یکی از نمادهای اصلی جشن چوسوک (Chuseok)، شیرینی سونگ پیون (Songpyeon) هستش. این شیرینی به شکلهای مختلفی مثل هلال ماه، ماه کامل و یا دایرهای شکل، توی روز عید چوسوک، توسط مادرهای خونواده درست میشه. جالبه بدونید که قدمت سونگ پیون به دوران امپراطوری گوریو (Goryeo) برمیگرده. حالا میخوایم توی این پست از مجله فرهنگی خبری تهران تا سئول به بررسی کامل این شیرینی خوشمزه و طرز تهیهاش بپردازیم.
سونگ پیون (Songpyeon) چیه؟
سونگ پیون، یه شیرینی سنتی کرهایه که توی عید چوسوک خورده میشه. معمولا، خانومهای خونواده، توی اولین روز عید چوسوک، سونگ پیون درست میکنن و برای صبحونه میل میکنن. این شیرینی به شکلهای هلال ماه، ماه کامل و یا دایرهای شکل درست میشه و رنگهای مختلفی هم داره که معروفترین اونها شامل سبز، سفید، صورتی یا قرمز و زرد میشه. جالبه بدونید که داخل سونگ پیون توی شهرهای مختلف کره، با مواد متفاوتی پر میشه که از جمله اونها میتونیم به خمیر لوبیای قرمز، دونه های برشته شده کنجد و فندق اشاره کنیم.
تاریخچه شیرینی سونگ پیون:
تاریخچه دقیقی از شیرینی سونگ پیون وجود نداره اما بعضی از محققین باور دارن که تاریخچه این شیرینی,، به دوران امپراطوری گوریو (Goryeo) برمیگرده. در اون زمان، سونگ پیون به عنوان یکی از شیرینیهای خوشمزه و مهم، توی عصرونه پادشاهان، سرو میشده.
انواع شیرینی سونگ پیون:
همونطور که بالاتر هم گفتیم، بسته به هر استان کره جنوبی، سونگ پیون با مواد متفاوتی پر میشه و به شکلها و اندازههای مختلفی هم درست میشه که در ادامه، هرکدوم رو کامل بررسی میکنیم.
۱. سونگ پیون توی استان چونگ چُنگ (Chungcheong):
توی این استان، کدو تنبل معروفترین محصولشونه. بخاطر همین، اونا توی تهیه سونگ پیون، از کدو تنبل استفاده میکنن. به این صورت که کدو تنبلها رو خشک میکنن، بعد از خشک شدن شون اونا رو آسیاب میکنن و به شکل پودر در میارن. بعد به آرد برنج سونگ پیون، پودر کدو تنبل اضافه میکنن. شکل سونگ پیون هاشون رو هم به صورت یه کدو تنبل کوچیک درمیارن. نتیجه یه شیرینی سونگ پیون شیرین با رنگ نارنجی روشنه.
۲. سونگ پیون ویژه استان گانگ وون (Gangwon):
استان گانگ وون کره بخاطر محصولات سیب زمینی و بلوط باکیفیت و زیادش خیلی مشهوره. به همین دلیل هم اونا از این دوتا محصول، توی تهیه سونگ پیون ویژه خودشون استفاده میکنن. اونا به ترتیب از نشاسته سیب زمینی به جای آرد برنج و از بلوط به عنوان مواد داخل سونگ پیون بهره میبرن. در آخر کار، رد دستهای خودشون رو روی سونگ پیون هایی که درست کردن، به عنوان امضای اثر، به جا میذارن.
۳. سونگ پیون استان گیونگ سانگ (Gyeongsang):
یکی از خاص ترین سونگ پیون های کره، توی استان گیونگ سانگ پیدا میشه. این سونگ پیون کمی بزرگتر از سونگ پیون های معمولیه و با برگهای گیاه رامی (Rami) که یه گیاه دارویی و مفیده، درست میشه. محلیهای این استان، به مواد داخل سونگ پیون، برگههای بخار پز شده رامی رو اضافه میکنن.
۴. سونگ پیون ویژه استان ججو (Jeju):
توی جزیره معروف ججو، داخل سونگ پیون با نخود شیرین پر میشه. ظاهر سونگ پیون های این استان هم کمی با بقیه فرق داره. اونا سونگ پیون هاشون رو بخاطر اینکه توی جزیره ججو زندگی میکنن، به شکل یه کوه آتشفشانی در میارن و اغلب اوقات، بعد از بخار پز کردنش، توی ماهیتابه سرخ میکنن.
۵. سونگ پیون استان جول لا (Jeolla):
سونگ پیون های استان جول لا، گاهی با ریشه گیاهان یا آروروت ها (Arrowroot) درست میشه. این ماده با آرد برنج ترکیب میشه و خمیر سونگ پیون رو میسازه. شکل سونگ پیون های این استان هم بصورت گل هستش. گلهایی که یا به صورت دستی و یا با قالبهای مختلف درست میشن.
۶. سونگ پیون استان سئول (Seoul):
معروف ترین سونگ پیون ها هم بدون شک سونگ پیون های سئول هستن. این سونگ پیون ها کوچیکن و توی پنج رنگ سفید، سبز، قهوهای، صورتی و سبز درست میشن. به سونگ پیون های رنگی و کوچیک سئول، اوسِک (Osaek) هم گفته میشه. جالبه بدونید که این پنج رنگ اوسک نماد هارمونی توی طبیعت هستن. رنگ هرکدوم از این سونگ پیون ها با مواد خوراکی درست میشه. سونگ پیون سفید بدون هیچ ماده خوراکیهای ولی سونگ پیون صورتی از توت فرنگی، سونگ پیون قهوهای از دارچین، سونگ پیون سبز از ماگورت (Mugwort) و سونگ پیون زرد از دونههای گاردنیا بدست میان.
چرا کرهای ها توی چوسوک سونگ پیون میخورن و معنیش چیه؟
کرهایها سونگ پیون رو به عنوان نماد احترام و تلاش و دوری از بدشانسی میبینن. اونا سونگ پیون رو با مواد تازه برداشت شده فصل، مثل آرد برنج، کدو، فندق و لوبیا قرمز شیرین، درست میکنن و برای تشکر از گذشتگان شون، این شیرینیها رو سر مزار اونها میبرن.
همچنین گفته میشه که سونگ پیون نماد ماه و آرزوهاست. بخاطر همینم کرهای ها موقع درست کردن و خوردن این شیرینی، آرزوهاشون رو میگن و امیدوارن که تا فصل برداشت بعدی، برآورده بشه.
یه افسانه کرهای میگه کسی که سونگ پیون های زیبایی رو درست کنه، صاحب یه همسر خوب یا یه فرزند زیبا میشه.
جالبه بدونید که توی کره، هلال ماه، نماد ثروت و فراوانیه و به همین خاطر هم سونگ پیون ها اغلب به شکل هلال ماه درست میشن. از طرفی هم گفته میشه که این باور، ریشه توی یه افسانه کرهای توی زمان امپراطور اوی جا (Uija) داره. میگن که روزی امپراطور اوی جا روی تخت پادشاهیش نشسته بوده که میبینه روی لاک یه لاک پشت نوشته شده “امپراطوری شیلا یه هلال ماهه” که یعنی آینده درخشان و امیدواری برای این امپراطوری دیده میشه.
طرز تهیه سونگ پیون (Songpyeon):
خب حالا وقتشه که به سراغ تهیه این شیرینی خوشمزه کرهای بریم.
مواد لازم برای تهیه شیرینی سونگ پیون:
– ۱ ۱/۲ لیوان آرد برنج دونه کوتاه
– آب داغ
– عسل یا شکر
– ۱/۴ لیوان لوبیای تازه قرمز شیرین
– ۱ قاشق غذاخوری روغن کنجد
– ۳ قاشق غذاخوری دونههای کنجد برشته شده
– نمک کوشر (Kosher)
– ۳ قاشق غذاخوری آجیل یا میوه کاج
مرحله اول: درست کردن خمیر سونگ پیون
– ۱ ۱/۲ از آرد برنج رو با ۱/۴ قاشق غذاخوری نمک کوشر و ۱/۴ لیوان آب داغ مخلوط کنید تا وقتی که خمیر به اندازه کافی خنک بشه و با دست بتونید ورز بدید.
– خمیر رو ۱ دقیقه ورز بدید تا به اندازه کافی نرم و کش دار بشه.
– خمیرها رو به شکل توپهای کوچیک در بیارید و هر کدوم رو توی یه پلاستیک بپیچید. بعد اونا رو برای مدتی توی یخچال بذارید.
مرحله دوم: درست کردن مواد داخل خمیر
– لوبیاها رو بخارپز کنید تا به اندازه کافی پخته بشن و قابل خوردن باشن.
– لوبیاهای پخته شده شیرین رو له کنید.
– میوههای کاج رو آسیاب و له کنید و بعد، با ۱ قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید.
– به دونههای کنجد برشته شده هم ۱ قاشق غذاخوری نمک و عسل اضافه و باهم مخلوط کنید.
مرحله سوم: درست کردن سونگ پیون
– خمیرهای سفید رو از یخچال در بیارید و وسط هرکدوم رو با انگشتتون باز کنید.
– مقداری از یکی از مواد لوبیا قرمز شیرین، دونههای کنجد و یا میوه کاج رو وسط خمیر بریزید.
– حالا کنارههای خمیر رو با استفاده از انگشت سبابهاتون ببندید و به شکل یه هلال ماه در بیارید.
– تا زمانی که خمیر تموم بشه، به این کار ادامه بدید.
مرحله چهارم: پختن
– مقداری کمی آب به ظرف بخارپز اضافه کنید و اجاره بدید که برای مدتی، آب بجوشه و بخار بشه.
– کف ظرف یه پارچه سفید تمیز قرار بدید.
– سونگ پیون ها رو کف پارچه سفید بچینید و بعد یه پارچه سفید دیگه روشون قرار بدید و در ظرف بخارپز رو بذارید. پارچه روی سونگ پیون، مانع از چکیدن آب روی شیرینی های شما و خراب شدن شون میشه.
– حرارت ظرف رو روی متوسط قرار بدید و اجازه بدید که به مدت ۳۰ دقیقه، بپزه.
– بعد، سونگ پیون ها رو از ظرف خارج کنید و اجازه بدید که خنک بشن.
– سونگ پیون های خنک شده رو با روغن کنجد آغشته کنید.
حالا شیرینیهای سونگ پیون شما آماده است و میتونید به تنهایی یا با چای نوش جان کنید.
شما تا حالا شیرینی سونگ پیون درست کردید یا خوردید؟